Att bli omni-channel på riktigt

I fastighetsbranschen är platsen avgörande. Så är det även för retail. Fel butik på fel plats ger fel utfall. Därför görs noga bedömningar om var butiker placeras innan etableringen. Man använder olika typer av datakällor för att fastställa den optimala platsen. När butiken väl är etablerad följer man försäljningsutvecklingen noga för att förstå butikens prestanda.

För en online-butik är etableringen betydligt enklare, det handlar om registrering av en URL och så är platsen bestämd. När online-butiken är klar börjar vi mäta för att förstå hur mycket trafik som drivs till sidan.

För online-butiker är ett datadrivet beslutsfattande mer eller mindre en självklarhet och därför använder de flesta e-handlare olika typer av digitala verktyg. De gör A/B tester, anlitar oss för eyetracking-studier (användartester) och använder Google Analytics för att förstå hur väl deras marknadsaktiviteter driver besök, håller koll på bounce rate, page views och konvertering.

Olika faktorer som påverkar försäljningen

De fysiska butiker som vill ligga steget före sina konkurrenter och vill vara omni-channel på riktigt går ett steg längre för att förstå och utvärdera sina butiker, även efter etablering. De förstår att försäljningen påverkas av olika faktorer och bestämmer sig för att möjliggöra ett datastyrt beslutsfattande och tillvägagångssätt för att öka deras prestanda i butik.

Genom att mäta den fysiska butiken på ett liknande sätt som en online-butik överbryggar vi klyftan mellan online och offline och möjliggör mätning av fler KPI:er än enbart försäljning. Butiksbesök leder till försäljning och genom att förstå vad och hur vi påverkar butiksbesök kan vi i slutändan påverkar försäljningsresultatet.

Med en rätt verktyg kan du mäta kundernas resa genom hela butiksflödet för att optimera kundupplevelsen, spåra effekten av din marknadsföring och därmed nyttja butikens ytor på bästa sätt och optimera butikens fönsterkonvertering.

Här är en lista med KPI:er som en modern analyslösning för fysiska butiker bör mäta för att bli omni-channel på riktigt:

Besöks KPI:er

1. Besökare
2. Unika besökare
3. Förbipasserande ”passers-by”

Lojalitet KPI:er

4. Återkommande besökare
5. Frekvens
6. Cross-shopping / Cross store visits

Konverterings KPI:er

7. Capture rate / Storefront conversion
8. Bounce rate
9. Engagement rate

Engagemang KPI:er

10. Antal engagerade kunder
11. Besökstid per butik och område
12. Besökstid uppdelad i fast shoppers, average och engaged shoppers

Distribution of visit duration för omni-channel mätning av butik

Förutom att ovan KPI:erna i sig är intressanta, så blir andra data sets som försäljningsdata, och marknadsförings-kampanjdata väldigt mer användbara om de kan kombineras ihop med besökardata för en komplett bild av butikens prestanda.

För en komplett omni-channel analys behöver vi besöks- och försäljningsdata från både online och offline. Genom att kombinera och analysera data tillsammans kan vi lägga grunden för databaserade beslutsprocesser.

Rekommenderade produkter

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

Tjänster som kanske intresserar dig…

Tobii glasses II

Omnichannel-analys

Vi kartlägger och analyserar vilken effekt digitala och fysiska kanaler har på er verksamhet - detta innefattar vanligtvis en rad av olika mätmetoder och datakällor.

Konkurrentanalys

En low hanging fruit som många missar! Att känna till sin omvärld är avgörande för att lyckas. Med rätt KPI:er kan ni följa utvecklingen över tid och se till att ligga steget före.

Besöksflöden (Wi-Fi)

Mätning av butiksbesök, flöden i köpcentrum och rörelser i en stad har vuxit kraftigt de senaste 5 åren. Med Wi-Fi kan man fånga in rörelser på större avstånd till en lägre kostnad.