Titta på bilden ovan. Ja, den är suddig. Men du har antagligen inga problem att identifiera bilar, människor och byggnader. Men hur är det med alla stora reklamskyltar? Kan du se innehållet, i någon? Faktum är att vårt periferiseende hjälper oss att identifiera kända objekt men när det kommer till företagens marknadskommunikation så måste vi specifikt fixera på varje enskild detalj för att kunna ta in informationen.

Eye tracking är ett väldigt intressant område där vi hela tiden ökar vår förståelse om hur vi människor tar in visuell information och fattar våra beslut. Med eye tracking kan vi mäta hur vi söker efter information och varför vi fattar våra beslut, utan att behöva fråga.

Efter ytterligare ett framgångsrikt år av tusentals med eye tracking-tester vill vi dela med oss av några lärdomar som har en enorm påverkan på er konvertering, oavsett om ni jobbar med webb eller retail.

 1. Avstånd mellan elementen är helt avgörande
  Vill ni få fler att klicka på er banner, registrera sig för ert nyhetsbrev eller köpa era produkter? Då behöver ni se till att de element som tillsammans skapar grundkommunikationen sitter så nära ihop som möjligt. Ju längre ifrån era grafiska/text element sitter desto mer behöver vi logiskt koppla ihop dessa, vilket drastiskt sänker konverteringsgraden (personen går längre ifrån ett köpbeslut).
 2. Layout och design som tydliggör kommunikation
  Precis som med avstånd mellan olika element har även olika bakgrundsfärger och inramningar en stor påverkan på hur vi uppfattar en viss kommunikation. Se upp med att avgränsa samma budskap med olika bakgrundsfärger, som då oftast resulterar i att vi inte uppfattar kommunikationen som en enhet. Vi uppfattar istället flera olika budskap vilket då skapar förvirring och får oss att titta bort (från en annons) eller stänga webbsidan.
 3. Led blicken
  Det finns en väldigt stark koppling mellan en flackande blick och förvirring. Och, som ni kanske vet, är förvirring en av de absolut största faktorerna som får oss att välja annat. (tydlighet leder till fler köp, förvirring leder till att fler handlar hos era konkurrenter)
  En annons eller webbsida som leder blicken uppifrån och ner eller mot en tydlig CTA (Call To Action) ser till att man uppfattar mer av er kommunikation och därmed en bättre upplevelse som leder besökaren/personen närmare ett köpbeslut. Motsatsen är där vi behöver hoppa fram och tillbaka, upp och ner med blicken i ett försök att förstå vad materialet handlar om. Detta resulterar i förvirring och en sämre upplevelse (oavsett hur bra ert material faktisk är) och ja, leder personen längre ifrån ett köpbeslut, er site eller annons.
 4. 3 sekunder är nu 1 sekund
  För ungefär 15 år sedan när vi Googlade för första gången så spenderade vi väldigt mycket tid och läste sökresultaten noga. Vi läste vanligtvis alla 10 sökresultaten och klickade även vidare till sida 2, 3, 4 osv. Det dröjde inte många år innan vi hade slutat läsa mer än de första 3 sökresultaten (och så föds en helt ny bransch, SEO). Precis på samma sätt förändras vårt beteende gällande allt visuellt innehåll. Det ska gå snabbt och vi behöver direkt förstå vad något handlar om annars lämnar vi det som vi tittade på.
  Istället för den gamla regeln där vi behöver skapa ett bra första intryck på 3 sekunder, behöver vi nu göra det på 1 sekund.  Ni behöver alltså kommunicera ert budskap med bild och några ord på 1 sekund. Det är högst 2-3 olika element som man hinner titta på och som ligger till grund för den handling man tar.
 5. Skicka inte besökare till era konkurrenter
  Tänk på detta!
  Tills en ny besökare förstått vad ert grunderbjudande är (var har jag kommit, vad kan jag köpa/göra här) så tar man till sig väldigt lite annan information. Vad detta innebär är alltså att ju längre det tar för någon att förstå vad ni gör, desto mer information missar man. Dessutom ökar irritationen exponentiellt ju längre tid man tvingas söka/läsa innan man hittar det som man vill veta. Se därför till att er startsida kommunicerar ert huvudbudskap kort och enkelt. När man väl vet vad ni gör, så blir era USP:ar (Unique Selling Points) intressanta, inte innan. Detta gäller såväl annonser som webbsiter.

Så där har ni några av våra lärdomar som förhoppningsvis hjälper er nå fram till fler personer och framförallt, ser till att skapa intresse som leder fler närmare ett köpbeslut hos er istället för era konkurrenter.

Har ni frågor eller funderingar gällande artikeln eller generellt om eye tracking, tveka inte att kontakta mig:
jason at needinsights com.

Stadsbild - eye tracking

Visst blir det enklare att uppfatta kommunikationen nu när du kan fixera på varje punkt i bilden? Jämför med den suddiga bilden ovan som föreställer hur information tas in via vårt periferiseende.

Rekommenderade Rapporter (PDF)

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

Tjänster som kanske intresserar dig…

Rådgivning Analys

Anlita oss som en oberoende konsult där vi med intervju och diskussioner kommer fram till vilka analysmetoder, mät-tekniker och digitala verktyg som passar bäst för just er.

Tobii glasses II

Eyetracking-studie

Det effektivaste verktyget för att förstå hur visuell kommunikation uppfattas. Eye tracking kan användas för online, print, produkter och i verkliga miljöer.

Kampanjuppföljning

Vi planerar, mäter och analyserar effekten av olika kampanjer och andra marknadsaktiviteter. Detta är helt avgörande för att kunna utvärdera era beslut och investeringar.