Nu är det bekräftat, Amazon kommer att lansera i Sverige redan denna höst – med andra ord, redan om några månader! Detta enligt DN artikeln med intervju av Emma Hernell, vice VD på HUI Research.

Flertalet medier, med Breakit i spetsen, har under året bevakat Amazon och varit snabba med att fånga upp alla indikationer på en lansering i Sverige.

Vad innebär då detta för konsumenter och företag?

Vi som konsumenter kan givetvis ta del av allt det som Amazon har att erbjuda – enormt sortiment, låga priser och blixtsnabba leveranser med Amazon Prime.

Som en väldigt trolig effekt kommer detta att märkbart öka andelen e-handel mot butikshandel. För oss konsumenter är detta givetvis bra nyheter – även om vi inte skulle handla på Amazon, så ökar det konkurrensen och vilket med stor sannolikhet kommer att pressa priserna ytterligare på en del produktkategorier.

Men den stora frågan berör svenska företag – är Amazons lansering i Sverige ett hot eller en möjlighet?

Det råder nog ingen tvekan att Amazons dominerande ställning innebär en stor påverkan för den svenska handeln. Att konkurrera head-on med Amazon kommer att göra livet ännu tuffare för många som redan nu kämpar med låga marginaler.

Som det engelska taletsättet lyder, ”if you can’t beat them, join them”, är kanske den enda möjligheten, oavsett om man vill det eller inte.

Amazon är inte bara en e-handel, utan en enorm handelsplats där alla kan sälja sina varor. Istället för att se Amazon som en konkurrent, se Amazon som en ny försäljningskanal. Avsätt resurser och utbilda er inom allt som Amazon har att erbjuda och på vilka olika sätt man kan sälja sina varor via plattformen. FBA (Fulfilled By Amazon) är ett sätt där Amazon hanterar allt i logistikväg och ni står för produkter och kundtjänst.

Precis som med alla kanaler och plattformar så är det vissa som lyckas medan andra gör det inte. Om ni inte redan har börjat, se till att göra allt ni kan för att lära er hur Amazon-plattformen fungerar och vad som krävs för att listas högt på Amazons produktsök och sedan få kunderna att välja just era produkter.

Vi är inte experter på hur man säljer eller hanterar sin logistik på Amazon. Det finns en handfull företag i Sverige som hjälper er att lyckas. Breakit har skrivit om företaget Rankona Mazon som är just en sådan.

Det som vi däremot är duktiga på och brinner för är kundbeteende och analys. Vi har under en 5-års period gjort studier på hur man söker och handlar på Amazon. Studierna har gjorts i USA, Europa och Asien där vi använt oss utav användarstudier, eye tracking och djupintervjuer. Analysen och insikterna finns samlade i rapporten:
Sell More on Amazon – Shopper Behaviour Revealed

Vad vi och ni väljer att göra är upp till var och en av oss. Men helt klart är det att Amazon inom kort slår upp portarna och då kommer vi som konsumenter att springa dit och överge en och annan av våra svenska hjältar inom butik och e-handel.

Så vad ni än gör, nu är det inte läge att ”sitta still i båten” eller ”ha is i magen” för att se hur det utvecklar sig. Samla kunskap och agera därefter.

Önskar alla en framgånsrik höst 2020!

Rekommenderade Rapporter (PDF)

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

Tjänster som kanske intresserar dig…

Rådgivning Analys

Anlita oss som en oberoende konsult där vi med intervju och diskussioner kommer fram till vilka analysmetoder, mät-tekniker och digitala verktyg som passar bäst för just er.

Tobii glasses II

Eyetracking-studie

Det effektivaste verktyget för att förstå hur visuell kommunikation uppfattas. Eye tracking kan användas för online, print, produkter och i verkliga miljöer.

Kundvarvet

Hur ser kundvarvet ut i er butik, vilken påverkan har olika åtgärder och hur ser ni till att kontinuerligt arbeta mot ett allt mer effektivt kundvarv, för både kunden och er själva.