Vad är eye tracking

...och first impression eye tracking

Kort film med Jason McMillion CEO & Lead eye tracking analyst som förklarar eye tracking.

Eye tracking komponent

Vad är eye tracking

Eye tracking, eller ögonspårning på svenska, är en metod för att mäta och spåra ögats rörelser och fokusområden. Detta gör vi med hjälp av avancerade eye tracking-kameror som med väldigt hög noggrannhet kan följa ögats rörelser, fixeringspunkter och till och med läsa av pupillstorleken. Denna information ger djupa insikter i konsumentbeteende för att kunna utforma revolutionerande användargränssnitt och marknadsmaterial som når igenom bruset.

First impression eye tracking

First impression eye tracking är en speciellt utformad mätmetod utvecklat av Need Insights. Genom att mäta det första intrycket kan vi förstå orsakerna bakom större delen av våra dagliga handlingar. Det som gör det första intrycket lite speciellt är att det sker på en undermedveten nivå vilket driver vårt beteende genom känslor. Med first impression eye tracking får ni insikter om hur konsumenterna verkligen uppfattar ert marknadsmaterial och era webbsidor.

Vanliga frågor och svar

Vad använder ni för eye tracking-utrustning?

Alla våra eye tracking-tester utförs med eye tracking-kameror och mjukvara från vår leverantör Tobii. Vi använder X2-30 Eye trackers och Tobii Studio för våra first impression-tester och användbarhetsstudier för webbsidor. Tobii Pro Glasses 2 används för utomhusmiljöer, mässor och hyllplacering i butik.

Vilka olika marknadsmaterial kan vi testa?

Det är helt upp till er. Välj annonser och annat material som ni använder i eran marknadsföring eller välj landningssidor (webbsidor). Vi kan bland annat testa: – Startsidor – Tidningsannonser – Nyhetsbrev – Reklamblad – Mässmonter- Roll-ups – Banners – Produktförpackningar – butikshyllor och mer.

Hur ska materialet skickas?

Ni mailar (info@needinsights.com) oss ert material som PDF eller JPG-bilder. Vi återkommer till er om det skulle vara något mer vi behöver.

Vad är first impression eye tracking?

First impression eye tracking mäter det första intrycket. Det första intrycket sker på en undermedveten nivå och skapar en känsla vilket sedan styr mycket av våra handlingar och beslut. Genom att förstå det första intrycket kan vi påverka hur konsumenterna reagerar på just ert marknadsmaterial. Även om vi tror att vi är i kontroll, tas större delen av våra beslut på en undermedveten nivå. Obs! Se listan med referenser under sista frågan.

Hur många testpersoner använder ni?

För användbarhetsstudier rekommenderas vanligtvis 3 – 8 testpersoner. För våra first impression tester kan vi med 10-15 testpersoner se väldigt tydliga mönster men använder alltid minst 20 personer i alla våra eye tracking-tester. Se sista frågan med en lista på referenser där i flera av eye tracking-böckerna det i detalj diskuteras hur man väljer rätt antal testpersoner.

Behöver vi någon teknisk kunskap?

Nej, ingen teknisk kunskap behövs för att kunna förstå våra analyser, rapporter och rekommendationer. Finns det frågetecken är vi alltid tillgängliga för att hjälpa till.

Hur väljer ni era testpersoner?

Tre faktorer används vid selektering av testpersoner, dessa är:

  • Kön
  • Ålder
  • Språk

Behöver ni en mer specifik målgrupp för er studie? Berätta för oss vilka kriterier ni har så anpassar vi studien. För våra first impression-tester som ingår i Nulägesanalysen räcker faktorerna ovan som målgruppsanpassning. Anledningen är att det första intrycket sker på en undermedveten nivå och då har det medvetna intresset inte aktiverats än.

Referenser

Referenser

  • Eye tracking in user experience design av Jennifer Romano Bergström, Andrew Jonathan Schall m.fl. ISBN 9780124081383
  • Eye tracking, the user experience av Aga Bojko. ISBN: 1-933820-10-1
  • Eye Tracking av Kenneth Holmqvist, Marcus Nyström m.fl. ISBN 9780198738596
  • Thinking, Fast and Slow av Daniel Kahneman.ISBN 9780374533557
  • Made to Stick av Chip Heath, Dan Heath. ISBN 9781400064281
  • Predictably Irrational av Dan Ariely. ISBN 9780061353246

Har du några frågor?

Om vi inte har svarat på alla dina frågor är du välkommen att slå Jason en signal eller skicka Jason ett e-mail.

Jason McMillion

Jason McMillion

CEO & Founder

Telefon: 070-971 89 51 Epost: jason(at)needinsights.com