I oktober 2015 berättade Amit Singhal, senior VP på Google, att mer än hälften av alla sök sker via mobilen.

Mobiltelefonens skärm har mindre utrymme för sökresultat vilket begränsar antalet platser som är direkt synliga när du får upp dina sökresultat på Google. För den anledningen skiljer beteendet sig från hur man söker information på en mobil jämfört med när man söker på en dator.

Företaget Mediative gjorde nyligen en eye tracking-undersökning med 49 deltagare i olika åldrar och kön. De publicerade en rapport på 65 sidor (länk) och här är de viktigaste slutsatserna:

1. En organisk notering (obetald) fångar fortfarande mest klick, det bara tar längre tid för att först se den på en mobil jämfört med en dator.
2. Att komma högst upp i organiska noteringar är inte alltid nödvändigt för att få flest klick, vissa faktorer som “rich data” kan dra views och klick till nummer 2, 3 och 4 av de organiska noteringarna.
3. De översta sponsrade noteringarna tar upp större delen av skärmytan och ses av nästan alla sökare.
4. Betald listning skapar mer trafik till din webbplats på en mobil jämfört med på en dator.
5. Nu, när det blir allt vanligare att det inte syns mer än tre betalda annonser på mobilens första skärm måste företagen vara beredda på en minskning av trafiken från organiska resultat och kanske överväga att öka sina investeringar för betalda sökningar.
6. Vi blir distraherade mer än någonsin och uppmärksamheten flyttas från organiska sökresultat till betalda.

Slutsats av eye tracking-undersökningen
Det råder ingen tvekan, undersökningen visar tydligt att topp-placeringarna är kritiska på en mobil enhet. Människor kan bläddra upp och ner men i slutändan var mindre än 8% av klicken under den 4:e organiska noteringen. På en dator var motsvarande siffra nästan 16%, dubbelt så många klick kommer alltså från under den 4:e noteringen.
Om dina företagsuppgifter är under den 4: e organiska noteringen, är du nästan osynlig på en mobilsökning.