Det som vi tycker är oerhört spännande är att vi får möjligheten och äran att hjälpa fler och fler företag förbättra sin kommunikation och öka sin försäljning. I det stora hela är vi glada över att eye tracking-marknaden växer så snabbt och företagen kan dra nytta av värdet som skapas.

Men, självklart finns det många frågor och funderingar om eye tracking verkligen är något för just ditt företag. En väldigt vanlig fråga som vi får när vi presenterar vad man kan göra med eye tracking är,

”Ok, eye tracking låter absolut intressant,
men hur vet vi att vi verkligen får resultaten som ni berättar om?
Hur vet vi att vår site-konvertering eller brand building kommer att öka med x procent?
Användartester och analys i all ära men resultaten är trots allt det som avgör.”

En bra fråga och något som även jag själv skulle vilja veta om jag var i beställarens skor. Svaret på frågan ovan är väldigt enkel och ger svar på något ännu mer grundläggande än att ni lyckas öka er konvertering, synlighet eller brand building. Det handlar om de två faktorer som är helt avgörande för att ni ska kunna sälja något, överhuvudtaget:

– Har ni ett kommunikationsproblem eller ett produktproblem?

Med eye tracking kan vi se till att ni inte har ett kommunikationsproblem, vi kan optimera kommunikationen i era annonser och webbsidor och se till att så många som möjligt faktiskt tittar på ert material. Och här kommer det finfina… Ser vi till att er kommunikation är tydlig och lyckas tränga igenom även i de svåraste och brusigaste miljöer så blir resultatet att ni helt enkelt säljer mer, skapar en mer positiv kundupplevelse och ser till att konsumenterna uppfattar er som avsändare.

Men, ökar inte ert sälj, vilket kan hända…

Då vet ni att ni har ett produktproblem!
Denna insikt är helt avgörande för att hela ert företag ska kunna allokera sina resurser på rätt åtgärder. Har ni ett produktproblem så behöver inte 80% av resurserna läggas på att optimera kommunikationen, den är redan ”good enough”. Ni behöver paketera om produkten så att den skapar intresse och attraherar marknaden. Det kan vara så enkelt som att ni ligger fel i pris jämfört med era konkurrenter. Med andra ord, folk förstår vad ni säljer och vad era produkter gör men dem är inte intresserade av att köpa.

Vill du köpa en burk Coca-Cola för 50kr? Antagligen inte, du förstår kommunikationen men här har vi alltså ett produktproblem då priset är för högt.

Så genom att eyetracking-testa ert material får ni svar på den helt avgörande frågan – behöver mer resurser läggas på produkten eller kommunikationen.

Oavsett, så får ni ett garanterat positivt resultat av att eye tracking-testa. Antingen ökar ert sälj, vilket nästan alltid är fallet då kommunikationen sällan är optimal, och gör ni inte det så har ni nu databaserade underlag att ni istället har ett produktproblem (eller en möjlighet rättare sagt).