Den här bilden tog jag på väg till jobbet.
Kan du hitta en stor kommunikationsmiss? Efter tusentals genomförda eye tracking-studier är denna typen av miss en av de absolut vanligaste företagen gör.

Titta på bilden – budskapet ”Nu storsatsar Metro på sport”. Detta budskap måste sedan bekräftas av resten av omslaget, i det här fallet av bilderna på mannen och kvinnan. Tyvärr kommunicerar ingen av dem ”sport” med tanke på deras kläder och kroppsspråk. Vill man förmedla ett budskap och skapa en känsla är det helt avgörande att bild och text alltid hänger ihop.

Korta ord och budskap läses av vårt undermedvetna (tittar man på korta ord är det omöjligt att inte läsa dessa eftersom det sker undermedvetet – prova själv!). Och när vi ser ord som ”sport” blir hjärnan något förvirrad av en man med en flanellskjorta. Förvirringen leder nästan alltid till att vi tittar på något annat, det skapas inget intresse av ett förvirrande första intryck.

Ansvarar du för er marknadskommunikation? Tänk på att alltid se till att era bilder bekräftar text som placeras i närheten av bilder – skillnaden är hundratals procent fler som läser vidare och kanske även blir intresserade istället för att som tyvärr i de flesta fall, tittar på annat och ni går miste om potentiella läsare eller kunder.