Annonser i form av banners har funnits på webbsidor ända sen internet bara var en fluga.
Och nästan lika länge har vi mätt hur effektiv en annons/kampanj har varit genom att räkna impressions (sidladdningar) och klick. Vi tar sedan fram nyckeltalet CTR (click through rate) för att jämföra utfallet mellan olika kampanjer. (Jag utelämnar medvetet försäljning och annan konverteringsaktivitet då dessa är ett resultat av hur bannern har presterat – dem kommer alltså senare i flödet när bannern redan gjort sitt.)

Som många av er säkert vet är en ”impression” endast en laddning av webbsidan. Detta har alltså inget att göra med din banner – som visserligen finns med på webbsidan som laddas i besökarens webbläsare men den säger inget om besökaren såg bannern eller ens hade möjlighet att se den. Impressions är alltså nästan alltid väldigt missvisande.

Om vi istället ställer oss frågan, vad skulle vi vilja veta om hur vår banner presterat? Kort och gott är det hur många som tittade på den (på riktigt, en person som tittade på den med sina ögon) och vilket intryck den gjorde på personen: Tittade personen snabbt på bannern och sedan på helt andra områden på siten eller fanns det något i bannern som höll kvar blicken och skapade intresse? Denna typen av insikter ger värde som du som annonsör faktiskt kan använda för att fatta beslut om hur effektiv din banner har varit på just den siten som ni annonserat på. Impressions når inte riktigt fram.

Som du säkert listat ut jobbar vi med Eye tracking här på Need Insights. Vi har även en tjänst som ger svar på hur stor andel uppfattar er banner och vilket intryck den gör på folk. Men det som inspirerade mig att skriva denna bloggpost var denna artikel publicerad på Moz.com, ”Does Ad Viewability Always Equal Views”.
Läs hela artikeln här: https://moz.com/blog/does-ad-viewability-equal-views

Artikeln tar upp den relativt nya benämningen ”viewability” och beskriver en rätt stor eye tracking-studie (med hela 1400 testpersoner) med syfte att ta reda på när och varför folk tittar och klickar på banners. Mycket bra läsning för er som vill nå fler med era banners!