Det är inte ovanligt att se marknadsmaterial där större delen av designen utgörs av många mindre bilder. Tyvärr fungerar dessa sällan, i synnerhet om det handlar om människor och ansikten.

Anledningen är storleken på ansiktet har betydelse för hur vi uppfattar och tolkar en bild.
Vi är programmerade att på endast 0,1 sekunder* skanna av ett ansikte och inte nog med det, har vår hjärna på den korta tiden även kategoriserat persontypen. Ja, det går väldigt snabbt när vi tittar på människor. (läs mer om studien på Svd.se >> http://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/07/28/forsta-intrycket-klart-pa-01-sekunder/)

När bilden på ett ansikte är för litet kan vi inte tolka alla små nyanser och uttryck. Detta medför att vi helt enkelt inte tittar på dessa små bilder på ansikten utan väljer andra element i närheten.

Ett exempel från en av våra eye tracking-studier
Här kan ni tydligt se skillnaden – när ansiktet i bilden är för litet flyttas vår blick till att läsa rubriken. Ett större ansikte drar till sig uppmärksamheten först. Fördelen är att ansikten skapar känslor, som vi sedan kan bekräfta med hjälp av väl utvalda rubriker.

facesize-heatmap

För att få era annonser eller annan marknadskommunikation att dra till sig uppmärksamhet, se till att era bilder med människor/ansikten är tillräckligt stora. Små bilder uppfattas inte och era potentiella kunder kommer att bläddra vidare till nästa sida i tidningen eller scrolla ner på webbsidan och titta på annat.

Storleken har betydelse!

theuwayHuvudbilden i detta blogginlägg är tagen med min mobilkamera på tidningen The You Way.