När du annonserar är det förstås syftet att dra så mycket uppmärksamhet som möjligt, samtidigt som du måste förmedla de värden ert varumärke står för i form av färg, form och språk. Hade det enda syftet varit att dra uppmärksamhet, då hade en gul/svart eller röd/vit annons i många fall fungerat utmärkt eftersom det SKRIKER uppmärksamhet. Men att endast få uppmärksamhet räcker inte…

Förutom att annonsen måste dra uppmärksamhet, måste den vara tydlig.  När vi väl lyckas nå igenom bruset och dra uppmärksamhet är det helt avgörande att annonsen är tydlig och inte skapar en känsla av förvirring. Förvirring skapar oftast negativa känslor och får oss att bläddra vidare till nästa sida eller välja annat att titta på. En otydlig annons kan i värsta fall leda till en negativ känsla för hela varumärket, en så kallad negativ ”anchoring effect”.

Sist men inte minst måste annonsen tydligt kommunicera vem som är avsändaren och det är först då som vi uppfattar ett komplett budskap – när vi kopplar ihop rubriken, produkten och avsändaren. Med andra ord är en tydlig annons en annons där konsumenterna snabbt uppfattar och förstår dess budskap, vad annonsen handlar om helt enkelt.

Utifrån våra eye tracking-tester vet vi att det finns en enorm skillnad i effektiviteten hos olika annonser.

Här några tips för att ni ska få ut mer av er annonseringen.

  1. Less is more. Du har ca. 3 sekunder på dig att förmedla ditt budskap. Du behöver vara tydlig, förmedla ditt huvudbudskap och visa vem som är avsändaren på den korta tiden. Gör annonsen inte det kommer fler av läsarna (potentiella kunder) att läsa vidare eller blicka bort och inte bli intresserade av er annons.
  2. Använd dig av bild(er) för att skapa känslor. Vi köper/beslutar på känsla. Bilder (speciellt ansikten) drar också till sig ögat och drar därför mer uppmärksamhet.
  3. Använd bilder som relaterar till ditt budskap/rubrik eller varumärke för att ha en tydlig kommunikation och inte skapa en känsla av förvirring. Att bara använda ett snygg ansikte kan dra uppmärksamheten till sig, men om det inte är kopplad till er produkt/tjänst så kan det även drar uppmärksamhet ifrån ert budskap…
  4. Gör det solklart vem som är avsändaren av annonsen. Du vill inte bygga upp marknaden, du vill bygga ditt varumärke/din produkt.
  5. Använd korta rubriker, det ska gå snabbt att uppfatta budskapet. Skriv inte långa texter eller förklaringar i din annons, du kan alltid hänvisa till din hemsida där konsumenten kan hitta mer information.

Lycka till 🙂

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.