InMails är meddelanden som vi skickar till varandra via LinkedIn. Sponsrade InMails skickas av LinkedIn servern som när du betalar för det skickar ut ditt meddelande till en fördefinierad målgrupp.

Har du någon gång undrat varför du får så få sponsrade InMails på LinkedIn? Jag har. E-mail är en av de mest effektiva former av digital marknadsföring som finns men ändå har jag (som har varit medlem i LinkedIn sedan 18 januari 2006) endast fått två sponsrade InMails på 10 år…

Är inte det lite konstigt?

Vi bestämde oss för att testa sponsrade InMails på LinkedIn, för om ingen gör något då är det lätt att sticka ut ur mängden, i stället av att skicka ytterliga ett e-mail eller börja CPC-annonsera.

Vi har precis lanserat en omfattande digital rapport (”Eye tracking avslöjar – Banners, varför vissa fungerar och andra inte.”) som vi har fått väldigt bra initial respons på och vi ville promota den utanför vårt eget nätverk.

Så vi skapade ett enkelt meddelande om vår Bannerrapport och satt upp en sponsrad InMail kampanj på LinkedIn baserat för att promota den.

Det som gör InMails lite speciell…

…är att man bara kan välja att betala per skickat meddelande, du kan inte välja att betala per click. Vi ställde in kostnad per meddelande på det lägsta möjliga beloppet, vilket var 3,62 SEK per skickat meddelande. Det tog ett bra tag för LinkedIn att godkänna vårt meddelande (precis som LinkedIn tar låååång tid på sig att godkänna annonser). Och sedan väntade vi med spänning… Men inget hände.

Så vi väntade några dagar till… och inget hände. Efter fyra dagar av tålmodig väntande och inte ett enda meddelande skickat, bestämde vi oss för att höja budget till det som LinkedIn rekommenderade nämligen 3.92 SEK per skickat meddelande.

Då började saker hända!

På två dagar fick vi 365 skickade meddelanden med en open rate på 56.986% och en Avg. CTR på 2.913%. Det låter bra i sig, eller hur? Men om man kollar mer noggrann, då hittar man att den här kampanjen skapade inte mer än 6 klick till vår hemsida…

Med detta exempel är det enkelt illustrera problemet och förstå varför InMails inte fungerar. Vi betalar 3,92 SEK per skickat meddelande vilket innebär att det kostade oss 1 332,25 SEK för at skicka 365 meddelanden eller… 222,04 SEK per click (CPC)…

Vem vill betala 222,04 SEK CPC?

Inte vi i alla fall. Så nu förstår du varför du aldrig får sponsrade InMails skickat till dig.

Och det kanske är bra? Eftersom CTR på dessa typer av mailkampanjer alltid är låg är, i vårt fall, 97% av alla skickade meddelande irrelevant för mottagaren vilket medför att det uppfattas som oönskad marknadsföring eller spam. Jag gillar inte att skicka iväg irrelevant marknadsföring och jag gillar att min LinkedIn inbox är spam-fri. Jag vet därför egentligen inte om jag tycker att LinkedIn ska ändra hur det fungerar idag, men vi kan konstatera att det inte fungerar. Vad tycker du om sponsrade InMails?